In het afgelopen jaar zijn 11.000 woningen in Amsterdam gewisseld van eigenaar. Dit is 9 procent van het totale woningaanbod en 9 procent lager dan voor de crisis, terwijl de prijzen nu 30 procent hoger liggen. Amsterdammers verkopen hun woning niet meer, maar waarom?

Er zit een groot verschil tussen Amsterdam en de rest van heel Nederland. In de hoofdstad betaal je gemiddeld 60 procent meer voor een huis dan ergens anders in Nederland. Dit was tien jaar geleden nog geen 20 procent. Dit zou dus het ideale moment zijn om jouw woning te koop te zetten, toch? Toch komt de huizenmarkt in Amsterdam nog niet echt op gang.

Volgens het Economische Bureau van ING zijn er vier factoren deze situatie kunnen verklaren:
· De regionale krapte. Gemeenten zoals Haarlem, Amstelveen en Weesp hebben zo’n 60 procent minder woningen te koop staan dan 10 jaar eerder.
· Het dalende aantal woningverkopen door woningcorporaties. De woningcorporaties hebben in 15 jaar tijd minder dan 1000 woningen verkocht aan particulieren. Voorheen maakten starters veel gebruik van woningcorporaties omdat zij meer aanbod hadden in een bepaald segment.
· Tevens speelt de vergrijzing mee wat betreft de woningmarkt in Amsterdam. Bijna 1 op de 5 huizenbezitters in de hoofdstad is boven de 60 jaar. Zij voelen ondanks de stijgende prijzen geen enkele prikkel om te verhuizen.
· En dan zijn er ook nog Amsterdammers die hun oude koopwoning aanhouden voor verhuur, bijvoorbeeld voor expats.

Bron: NU.nl
19-02-2018

Rate this post